معرفی انواع آسانسور
در این مقاله قصد داریم در رابطه با معرفی انواع آسانسور، تعریف آسانسور، موارد ضروری در طراحی انواع آسانسور، انواع آسانسورها بر اساس نوع ساختمانشان، انواع آسانسور از نظر مکانیسم چاله، انواع آسانسور بر اساس عملکرد مکانیزم، انواع زمینههای کاربردی آسانسورها، بررسی و معرفی فناوریهای نوین در صنعت آسانسور و انتخاب گزینه مناسب بین انواع آسانسور صحبت کنیم.
آسانسور، از گروه وسایل نقلیه به طریق عمودی است که اشخاص یا کالاها را بهصورت مکانیزه میان طبقات یک ساختمان، کشتی یا سازههای دیگر به بالا یا پایین انتقال میدهد. اساس کار آسانسورها بهگونهای است که برای به حرکت در آوردن آنها یا از یک کابل در حال کشش و تجهیزات مکملی چون وزنه تعادل و چاله استفاده میشود (نیروی محرکه، غالبا موتورهای الکتریکی است) و یا پمپ هیدرولیک با وارد آوردن فشار سیال به یک پیستون استوانهای شبیه جک عمل کرده و عمل انتقال کابین صورت میگیرد.
امروزه در یک ساختمان برای حمل نقل سرنشینان میتوان از سه روش معمول کمک گرفت: آسانسور، پله برقی یا مسیرهای پیاده متحرک. این تجهیزات عمدتا با توجه به کارکرد غالب ساختمان و تعداد دفعات استفاده از آنها توسط افراد (و ساعات استفاده)، در طرحهای گوناگون طراحی و ساخته میشوند. با پیشرفت فناوری و تشدید نیاز به شیوه سکونت آپارتمانی، وابستگی آدمها روز به روز به استفاده از تجهیزات ماشینی همچون آسانسور افزایش یافته است. میخواهیم در این مقاله باتفاق، به معرفی انواع آسانسور و کاربردهای آنها بپردازیم. استفاده از اندیشه مشاورین، تولیدکنندگان، تعمیرکاران و نمایندگان مجرب و متخصص در زمینه خرید آسانسور و استفاده از خدمات پس از فروش آنها میتواند امتیازات بیشمار با بهره تمام نشدنی برای شما مخاطبین و خریداران محترم به همراه داشته باشد. از این رو واجب است که برای خرید و یا سرویس آسانسورهای خود با فعالان این عرصه در ارتباط باشید؛ چرا که امنیت، کیفیت و رعایت استاندارد برای ساکنین یا کاربران یک ساختمان از هر چیزی لازمتر و ضروری تر است. پس، از همین امروز خدمات آسانسوری خود را به امین و خدمتگزاران خود در مجموعه آتی بالابر بسپارید. شماره تماس ما 09125462051 ((آقای ساعی))
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
تعریف آسانسور
در تعریف آسانسور میتوان گفت که آسانسور (بالابر) وسیلهای است برای حمل یا جابجایی کالاها و اشیاء بهطور عمودی در میان طبقات ساختمان، سطوح یا عرشه (کشتی، پل، ساختمان) که کارکرد آن معمولا در ساختمانهای عمومی (دفاتر اداری، مسکونی، تجاری) و دیگر آپارتمانهای چند طبقه است. آسانسور بهوسیله یک کانال طولی که ارتباط طبقات ساختمان را با یکدیگر میسر میکند، وظیفه جابجایی افراد، وسایل و بارها را بین طبقات ایفا میکند. ابتدا در سال 1850 میلادی استفاده از آسانسورهای استیل و فولادی ترویج یافت که امکان کاربرد آنها را در ساختمانهای مرتفعتر هم فراهم آورد. محبوبیت و وجهه مثبت همگانی بهرهجویی از آسانسور از آنجا نشات میگیرد که الیشا اُتیس، یک مکانیزم امنیتی برای حفاظت کابین آسانسور از سقوط طراحی کرد. امروزه، دیگر استفاده از این تمهید برای دسترسی به طبقات مختلف در اغلب ساختمان های چند طبقه ناگزیر است و میبایست از آن، به شیوههای گوناگون بهره برد.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
موارد ضروری در طراحی انواع آسانسور
موارد ضروری در طراحی انواع آسانسور به شرح زیر است:
1. بر مبنای مکانیزم چاله
2. بر مبنای ارتفاع ساختمان
3. بر مبنای به نوع ساختمان
4. بر مبنای محل قرارگیری آسانسور
5. بر مبنای استفادههای خاص
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
انواع آسانسورها بر مبنای نوع ساختمانشان
انواع آسانسورها بر مبنای نوع ساختمانشان 6 دسته هستند. آنها شامل اقسام مختلف آسانسورهای مسکونی، بیمارستانی، آسانسورهای ویژه کشاورزی، آسانسورهای مورد استفاده در صنعت و آسانسورهای کاربردی در پارکینگ میشوند.
1. آسانسورهای بیمارستانی
این نوع آسانسورها به دو گونه آسانسورهای تختبَر و آسانسورهای برانکارد بَر دستهبندی میشوند. معمولا برای انتقال یا جابجایی بیمارانی که سوار بر ویلچر هستند، از آسانسور بیمارستانی تختبر استفاده میکنند. یکی از نکاتی که در هنگام طراحی سیستم حرکتی این نوع آسانسورها میبایست رعایت شود، حرکت نرم و آهسته آنهاست. علاوه بر اینکه مصرف برق این آسانسورها بسیار پایین است، در مواقع ضروری و قطعی برق هم قابلیت استفاده دارند. کابین این آسانسورها اغلب دارای دو ورودی در دو سمت (برای جابجایی راحت بیمار بین طبقات) است.
ابعاد آسانسورهای برانکاربَر، نسبت به آسانسورهای تختبَر، کمتر است؛ این آسانسورها در دو نوع هیدرولیک یا کششی (با توجه به موتورخانه و تجهیزات محرک) طراحی و ساخته میشوند. موارد استفاده این آسانسورها معمولا برای جابجایی همراهان بیمار، تیم پزشکی، پرستاران و کارکنان بیمارستان است که علاوه بر داشتن قابلیت حرکت نرم و آهسته، ضروری است تا سر و صدای کمتری متساعد کنند.
2. آسانسورهای مسکونی
ابعاد این نوع از آسانسورها نسبت به سایر، از ابعاد کوچکتری برخوردار است. آسانسورهای خانگی یا مسافربَر، غالبا به منظور انتقال و جابجایی ساکنین ساختمانهای دو طبقه یا بیشتر کاربرد دارد. از این آسانسورها میتوان هم بهصورت محبوس در کانال بتنی (داخلی) و هم در یک کانال شیشهای در خارج از ساختمان (با مکانیزم الکتریکی، هیدرولیکی یا کابلی) بهره جست.
3. آسانسورهای بالابرنده در مسیر پلهها
برای تسهیل دستیابی آندسته از افرادی که در هنگام استفاده از پلهها دچار مشقت و سختی زیاد میشوند، این نوع از آسانسورها را مکانیابی و تعبیه میکنند. این آسانسورها قابلیت جابجایی افراد را هم در مسیرهای مستقیم و تخت و هم در مسیرهای دارای انحنا دارند. مکانیزم حرکت آنها در طبقات، با استفاده از ریلهای ویژهای است که در امتداد پلهها به حرکت در میآیند.
4. آسانسورهای ویلچربر عمودی
از این نوع آسانسورها در مواردی که تامین فضای کافی در داخل ساختمان به راحتی میسر نباشد استفاده میشود. این آسانسورها را نیز میتوان به همان گونه برانکاربَر، با دو ورودی در دو قسمت کابین طراحی کرد.
5. آسانسورهای باری کوچک
عمدتا برای حمل اشیاء (کوچک و متوسط ابعاد) از آنها استفاده میشود که محل نصب و قرارگیری آنها بهطور معمول در کنار دیوار است. یک قاب متحرک در چاله آسانسورهای باری وجود دارد که با مکانیزم حرکت کابل و ریل، این کابین کوچک را در داخل چاله جابجا میکند.
6. آسانسورهای مخصوص کشاورزی
برخی آسانسورها به جهت جابجایی محصولات سنگین کشاورزی به درون انبار یا سیلو استفاده میشوند. این تجهیزات، حمل محصولات کشاورزی تازه برداشت شده را برای انتقال به داخل محلهای نگهداری، آسانتر میکنند. آنها همچنین قادرند تا در صورت استفاده از زنجیر یا تسمه، در خطوط تخت و افقی، عمودی یا شیب دار جابجا شوند. متداولترین نوع آسانسورهای ویژه کشاورزی، تخلیه بار یا گریز از مرکز نامیده میشوند که حرکت آنها بهصورت افقی (تخت) یا شیبدار است. کنترل این بالابرها بهوسیله نیروی گریز از مرکز انجام میشود. آنها اغلب سرعت پایینتری دارند که برای جمعآوری یا توزیع محصولات، ظروف یا سطلهای حمل نزدیک به هم قرار گرفتهاند.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
انواع آسانسور از نظر مکانیزم چاله
آسانسورهای هیدرولیکی، کششی، بالا برنده و آسانسورهای شیشهای، از انواع آسانسور از نظر مکانیزم چاله هستند. در ادامه، هر کدام را به ترتیب، مرور خواهیم کرد.
1. آسانسور هیدرولیک
عمده استفاده این آسانسورها برای ساختمانهای با ارتفاع پایینتر مانند 2 تا 8 طبقه است. حداکثر سرعت آسانسور هیدرولیکی ۲۰۰ فوت در دقیقه است که کنترل این سرعت و جابجایی، بهوسیله یک پیستون در قسمت پایین کابین انجام میشود. محل تعبیه موتورخانه این نوع آسانسورها معمولا در پایین ترین سطح ممکن، در نزدیکی چاله آسانسور است. آسانسورهای هیدرولیک در دو نوع اصلی (آسانسورهای همراه با چاله و بدون چاله) طراحی و به بازار عرضه میشوند.
1. آسانسور هیدرولیک همراه با چاله:
مکانیزم این آسانسورها بدینگونه است که هنگام پایین آمدن آسانسور توسط (یک طناب که در زیر کف چاله آسانسور قرار گرفته)، پیستون در وضعیت جمع شده قرار میگیرد و پس از فرمان کاربر، مجددا پیستون به بالا حرکت کرده و کابین را جابجا میکند. در برخی از اقسام این نوع آسانسور، از یک پیستون تلسکوپی استفاده میشود که در اینصورت، میبایست یک حفره با عمق پایین درقسمت زیر چاله ایجاد شود. حداکثر ارتفاعی که این آسانسور در آن قابلیت جابجایی را دارد، تقریباً ۶۰ فوت است.
2. آسانسورهای هیدرولیکی بدون چاله:
در دو طرف کابین این آسانسورها یک پیستون قرار دارد که عمل بالا و پایین رفتن را انجام میدهند. آنها نیز در اقسام آسانسورهای هیدرولیکی تلسکوپی، غیر تلسکوپی و آسانسورهای هیدرولیکی ـ طنابی یافت میشوند:
3. آسانسور هیدرولیکی تلسکوپی:
در طراحی این نوع آسانسورها از تعداد 2 یا 3 پیستون تلسکوپی استفاده میشود. این پیستونها کنترل حرکت آسانسور را تا ارتفاع ۵۰ فوت بر عهده میگیرند. محل قرارگیری آنها در قسمت پایه چاله آسانسور است و به استفاده از طناب قرقره یا حفره واقع در زیر چاله نیازی نیست.
4. آسانسور هیدرولیکی غیر تلسکوپی:
تجهیزات این نوع آسانسورها صرفا شامل یک پیستون است و تا ارتفاع ۲۰ فوت قابلیت جابجایی دارند.
5. آسانسورهای هیدرولیکی طنابی:
تجهیزات این نوع آسانسورها تشکیل شده از طناب و پیستون است که حرکت آسانسور را میسر میکنند. حداکثر ارتفاع قابل جابجایی در این نوع آسانسورها ۶۰ فوت است.
2. آسانسور کششی
حرکت در سیستمهای کششی بهوسیله چرخش قرقره سیم بکسلهای مغزی است. قرقره در بالای چاهک و درون موتورخانه قرار گرفته که وظیفه چرخش آن بر عهده یک موتور الکتریکی است. بخشی از وزن کابین و افراد توسط یک وزنه تعدیل میگردد؛ بنابراین تمام وزن، بر روی موتور قرار نمیگیرد؛ این امر نتیجتا به بهبود کارایی سیستم و کاهش هزینههای اولیه و نگهداری کمک میکند.
کاربرد سیستمهای کششی اغلب در ساختمانهای مرتفع است. این امر باعث شده تا شتاب و سرعت حرکت آنها نسبت به سیستم هیدرولیک بسیار بیشتر باشد. بهطور کلی، آسانسورهای کششی به دو دسته با موتورخانه و فاقد موتورخانه تقسیم میشوند که نوع با موتورخانه خود شامل دو دسته گیربکس و گیرلس میباشد. میخواهیم در ادامه به شرح مختصر هریک از آنها به همراه معایب و مزایایشان بپردازیم.
بهمنظور نگهداری، حفظ کارایی و امنیت سیستمهای کششی، میبایست کابلها و قرقرههای این سامانه بهصورت دورهای مورد بازبینی قرار بگیرند؛ در صورت بروز هرگونه استهلاک یا خوردگی لازم است تا نسبت به تعویض آنها اقدام شود. معمولا سیم بکسلها بیشتر دچار استهلاک و خوردگی میشوند؛ اگر در امر تعویض و رسیدگی به آنها وقفه ایجاد شود، موجب پایین آمدن اصطحکاک بین قرقره و سیم بکسل خواهد شد. در نتیجه باعث فشار افزون به موتور آسانسور میشود. این همچنین امکان لغزش کابل بر روی قرقره را بیشتر خواهد کرد.
در قدیم، محدودیتهایی برای طراحی و ساخت آسانسورهای کششی از لحاظ طول و وزن سیم بکسلها وجود داشت اما امروزه به سبب پیشرفتهای متعدد در فناوری و تولید انبوه کابلهای از نوع فیبر کربنی در صنعت، میتوان از سیستم های کششی تا ارتفاعات بیشتر نیز استفاده بهعمل آورد.
انواع آسانسورهای کششی:
آسانسورهای کششی، خود به چند دسته تقسیم میشوند. آنها شامل انواع آسانسورهای کششی گیربکسدار، آسانسورهای کششی گیرلس و آسانسورهای فاقد موتورخانه هستند:
آسانسور کششی گیربکسدار:
در آسانسورهای کششی گیربکسدار، قرقره سیم به گیربکس متصل شده و از آن سو، گیربکس نیز به موتور متصل است و با چرخش موتور به حرکت در میآید. بهوسیله سیم بکسل مغزی فولاد که روی قرقره قرار گرفته، کابین به بالا و پایین انتفال داده میشود. حداکثر سرعت این سیستمها 2.5 متر بر ثانیه و مورد استفاده آنها معمولا در ساختمان های بلندتر از 150 متر است. سرعت موتور این نوع سیستمها ثابت است که کنترل و تنظیم مقدار آن با چرخ دندهها و گیربکس موتور انجام میشود. از منظر هزینههای نگهداری و تعمیر و مصرف انرژی نیز میتوان سیستم های کششی گیربکسدار را در انواع رنج متوسط به شمار آورد.
آسانسور کششی گیرلس:
کنترل و هدایت قرقره در این نوع از سیستمهای کششی بهطور مستقیم توسط موتور صورت میگیرد. همین امر باعث شده تا سرعت حرکت کابین با افزایش چشمگیر و در حدود 10 متر بر ثانیه انجام شود تا بتوان آن را در ساختمانهای بلند و برج های مسکونی به کار برد. هزینه نصب این سیستم ها به مراتب، بالاتر و البته هزینه نگهداریشان نسبت به سایر سیستم ها در رنج متوسطی قرار دارد. بهطور کلی میتوان آنها را بسیار پر کاربرد دانست چرا که علاوه بر عملکرد قابل قبول، از سرعت بالایی نسبت به سایر سیستمها برخوردار هستند. نکته حائز اهمیت، هزینه بالاتر موتور این نوع سیستمها نسبت به نوع گیربکسدار است اما باید اشاره کرد که مصرف انرژیشان بسیار کمتر است.
سیستم های کششی فاقد موتورخانه:
محل قرارگیری موتور در این نوع از سیستمهای کششی روی خود کابین است. این به آن معنا است که موتور، دیگر بالای سر چاهک قرار ندارد که برای تعمیر و نگهداری آن میتوان به راحتی از داخل کابین به موتور دسترسی پیدا کرد. ابعاد موتور در این نوع از سیستمهای کششی نسبت به موتور دو نوع دیگر، کوچکتر است. فاصله تابلو فرمان با موتور در حدود 45 تا 50 متر و در محفظهای در کنار چاهک آسانسور قرار گرفته است. حدود تقریبی سرعت در سیستمهای فاقد موتورخانه، 2.5 متر بر ثانیه است. اغلب هزینهها (شامل نصب و نگهداری موتور) در این نوع سیستمها مشابه نوع گیربکسدار هستند اما مصرف انرژی بهمراتب بسیار کمتری نسبت به سیستمهای گیربکسی دارند. سیستمهای کششی فاقد موتورخانه معمولا دارای یک حداکثر عملکرد هستند و مناسبترین عملکرد برای آنها (در ساختمانها) در رنج 70-75 متر است.
مزایای سیستم کششی:
1. سرعت بالاتر نسبت به انواع سیستمهای هیدرولیکی
2. امکان بکارگیری در ساختمانهای مرتفع
3. انرژی مصرفی پایینتر نسبت به سیستمهای هیدرولیکی
معایب سیستم کششی:
1. هزینه نصب بالاتر نسبت به سیستمهای هیدرولیکی
2. اتلاف و هدر رفت فضا در ساخت چاهک
3. در مواقع اضطراری و بحران، امکان تخیله فقط توسط کارشناسان گروه نجات مقدور است
3. آسانسورهای ساختمانی بالابرنده
این نوع از بالابرها به دستگاه تامین برق مجهز هستند و موتور آنها اغلب الکتریکی یا احتراقی است. موارد استفاده انواع آسانسورهای بالابرنده عمدتا در ساخت و سازهای ساختمانی است.
4. آسانسورهای شیشهای
آسانسورهای شیشهای برای حرکت، به کنترل فشار هوا در یک محفظه نیاز دارند. آسانسور برای حرکت، بر روی این محفظه قرار میگیرد. آسانسورهای پانوراما به شیوه اختلاف فشار هوا که در دو قسمت بالا و پایین کابین ایجاد میشود جابجایی را انجام میدهند. این امر در واقع به کمک قوانین فیزیک و خلا ایجاد شده درون کابین و توسط مکش هوا داخل کانال صورت میگیرد. ابتدا توربینهای خلا با دریافت فرمان، کابین آسانسور را به سمت بالا هدایت میکنند و سپس با خارج کردن تدریجی فشار هوا، آسانسور با سرعتی آهسته به پایین انتقال داده میشود. این آسانسورها از آن جهت برای ساختمان های امروزی مطلوب هستند که علاوه بر طراحی جمعوجور و کوچکشان، به چاله آسانسور احتیاجی پیدا نخواهند کرد.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
انواع آسانسور بر اساس عملکرد مکانیزم
در معرفی انواع آسانسور، انواع آسانسور بر اساس عملکرد مکانیزم شامل موارد زیر است:
1. آسانسورهای هیدرولیکی
2. آسانسورهای کششی
3. آسانسورهای هیبریدی
4. آسانسورهای مغناطیسی
در قسمتهای قبل، معرفی و ساز و کار آسانسورهای هیدرولیکی و کششی به میان آمد. اکنون میخواهیم در ادامه، به بررسی آسانسورهای مغناطیسی و هیبریدی بپردازیم.
1. آسانسورهای هیبریدی NIFTYLIFT
از محاسن اصلی و مهم آسانسورهای هیبریدی این است که توامان، هم مزایای سیستم آسانسورهای کششی و هم هیدرولیکی را از آن خود کردهاند. در طول دهههای گذشته، مهندسان و طراحان سعی کردهاند تا محدودیتهای هر دو آسانسور مذکور را به حداقل کاهش دهند. مثلا آسانسورهای هیبریدی در تلفیق با سیستمهای کششی، قادرند تا ارتفاعات بسیار بیشتری را نسبت به آسانسورهای صرفا هیدرولیکی طی کنند.
ساز و کار فنی آسانسورهای هیبریدی، ترکیبی است از دو مکانیزم سیستم کششی و هیدرولیکی؛ یعنی هم از موتور و هم از پیستون برای جابجایی کابین استفاده میشود. بالابرهای هیدرولیکی برای بکار افتادن نیاز به یک منبع قدرت دارند. این منابع عمدتا شامل برق، باتری، موتور دیزلی، بنزینی و یا موتور هیبریدی هستند.
ساز و کار کلی در این سیستم بدین شکل است که یک قرقره سیم بکسل با مغزی فولاد در قسمت فوقانی جک مکانیکی قرار گرفته که با حرکت پیستون جک، قرقره نیز شروع به چرخیدن میکند. حال، کابین از طریق سیم بکسل به حرکت در میآید که طرف دیگر این سیم بکسل به جهت داشتن یک اتصال قوی، از طریق یک گیره به زمین وصل شده است.
آسانسورهای هیبریدی از تحمل وزن بیشتری برخوردارند چرا که در آنها از سیستم هیدرولیکی استفاده شده است. سرعت این سیستم به مانند سیستم هیدرولیک، پایینتر است. شرکت Niftylift اخیرا امکان ساخت موتورهای هیبریدی را برای آسانسورها فراهم نموده. این کمپانی بهعنوان یک تولیدکننده قوی در زمینه عرضه بالابرهای هیبریدی، مدرنترین و با کیفیتترین بالابرهای هیدرولیکی نفری را روانه بازار ساختمان میکند.
2. آسانسورهای مغناطیسی (LSM)
یکی از انواع آسانسورهای صنعتی با اطمینان و استاندارد بالا، آسانسورهای مغناطیسی یا سیستم جابجایی LSM میباشد. از مواردی که سطح این کارایی و مرغوبیت را تا حد زیادی بالا برده میتوان به حذف هرگونه وزنه تعادل و فریم، ریلهای متداول، سیم بکسل و متعلقات نگهدارنده آن، پولی (فلکههای چدنی) و قرقره، همچنین وجود یک موتورخانه بسیار قدرتمند با ضریب ایمنی بالا و سازگاری بیشتر با محیط زیست و نیز مطلوبیت در استفاده عمومی توانسته نظرات بسیاری را به خود جلب کند. آسانسورهای مغناطیسی قادرند تا اشیاء بسیار سنگین و تجهیزات نظامی تا میزان 20.000 کیلوگرم را در ارتفاع و میان طبقات جابجا کنند. در این سیستم، از ریلهای راهنما بهعنوان استاتور موتور استفاده میشوند که بههمراه تجهیزات متصل به آن، همگی بر دیوار چاه آسانسور با مغناطیس دائم نصب شده اند و وظیفه انتقال کابین را بر عهده دارند.
اساس کار بدین شکل است که با جریان یافتن برق به داخل استاتور موتور (ریل)، میدان مغناطیسی تشکیل میشود و از آنجا مستقیما به روتور (کابین) انتقال داده میشود. بهطور خودکار، در نقاطی این میدان مغناطیسی قطع میشود که با جریان الکتریسیته القا شده از طریق سیمپیچ های استاتور (ریل)، سیمپیچ های نصب شده بر روی روتور (که همان کابین آسانسور است) باردار میشوند و آنگاه، کابین آسانسور حرکت خود را آغاز میکند. در اینجا، کابین آسانسور نقش روتور را ایفا میکند که سرعت، توقف و حرکت آن مستقیما از طریق یک سیستم هوشمند شتاب، راهبری و کنترل میشود. برای باز ایستادن آسانسور، میبایست فرمان توقف صادر و وضعیت ترمز فعال شود. آنگاه آسانسور با حداقل احتمال خطا، ارتعاش و تکانه، بسیار آهسته و بدون صدا متوقف میشود.
سیستم آسانسور مغناطیسی:
این آسانسورها قابلیت جابجایی در هر ارتفاعی را دارند و حداکثر ظرفیت اسمی آنها حدود 20 mps است؛ البته پایین بودن وزن آسانسور عامل مهمی در افزایش سرعت آن است. همچنین آسانسور مغناطیسی از ضریب ایمنی بسیار بالایی برخوردار است. تحقیقات در یکی از پروژههای نیروی دریایی آمریکا نشان داد که آسانسورهای مغناطیسی پتانسیل استفاده در صنایع بسیار بزرگ را بهمنظور حمل ونقل افقی و عمودی در آینده نزدیک را دارند. این آسانسورها همچنین توانایی جابجایی بارهای با وزن بسیار زیاد مثل کامیونهای بزرگ با محموله را دارند. یکی دیگر از کاربردهای این سیستم، استفاده در پارکینگهای خودرو است. از مزایای آسانسورهای مغناطیسی، ابعاد بسیار کوچک آن است که همین امر باعث شده تا از آنها در محیطهای مسکونی و تجاری برای جابجایی مسافر استفاده شود.
مزایای دیگر استفاده از این آسانسورها، کارکرد بدون کابل و موتور آنهاست؛ فناوری طراحی آنها به گونهای است که حتی میتوان از چند عدد کابین آسانسور در یک کانال (چاه) استفاده کرد. این تکنولوژی باعث شده تا کابلهای آسانسور بتوانند در یک راستای افقی حرکت کنند. اگر ابداع آسانسورهای مغناطیسی را همچون انقلابی در صنعت آسانسور یاد کنیم، بیراه نگفتهایم. چرا که با استفاده از این آسانسورها دیگر هیچ محدودیتی را در طراحی و معماری ساختمانهای مرتفع نخواهیم داشت. امنیت این آسانسورها بسیار بالاتر از سایر آسانسورهاست اما به علت قیمت بسیار بالایشان باید گفت که نصب این آسانسورها تا امروز بهصورت گسترده در جوامع و کشورهای متعدد رواج پیدا نیافته است.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
انواع زمینههای کاربردی آسانسورها
انواع زمینههای کاربردی آسانسورها در معرفی انواع آسانسور، یک معیار مهم دیگر برای گروه بندی آنها به حساب میآید. تفکیک انواع آسانسورها را میتوان بر اساس نوع کاربری همچون مسافربر، باربر و غیره انجام داد. با وجود اینکه تا به امروز، یک توافق کلی برای دستهبندی استانداردها به دست نیامده و اغلب تولیدکنندگان بر مبنای سلیقه و فناوری خود دست به طبقهبندیهای متعدد زدهاند اما در این بخش، اقدام به معرفی چهار گروه عمومی برای آسانسورها بهطور خلاصه کردهایم. (انواع آسانسورها از نظر زمینه کاربرد را در جایی دیگر به تفصیل مورد بررسی قرار خواهیم داد)
1. آسانسورهای مسافری
به هر آسانسوری که بهمنظور جابجایی افراد در ساختمان طراحی و ساخته شود، آسانسور مسافربری گفته میشود. آسانسورهای مسافری بر اساس نوع کاربری میتوانند از نظر سرعت، اندازه و گزینههای داخلی گونهبندی شوند. برخی از اقسام این آسانسورها به دستههای زیر نامگذاری میشوند:
1. آسانسور ویلچربر
2. آسانسور خانگی
3. آسانسور پانورامیک
2. آسانسور باری
آسانسورهای باری غالبا به دو منظور در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند؛ نخست به جهت جابجایی بارهای سنگین وزن یا محمولهها و دوم، جابجایی مسافرین. از مهمترین دلایل طراحی این نوع آسانسورها، تحمل شرایط کاری سختتر است. به همین منظور است که تمرکز طراحان بر طراحی مستحکم، با دیوارها و کفهای فولادی سنگین بهجای زیبایی صرف در فضای داخلی آنها است. آسانسورهای باری نیز خود به سه دسته تقسیم میشوند:
1. آسانسور بار و مسافر
2. آسانسور خودروبر
3. آسانسور صنعتی
3. انواع آسانسور خدماتی
عموما از آسانسورهای خدماتی در بسیاری از ساختمانهای تجاری بهمنظور حمل و نقل کالا (توسط کارکنان) استفاده میشود. بهعنوان مثال، این موضوع در هتلها و برای استفاده کارکنان خدماتی که ترولیهای البسه و لوازم بهداشتی را از این طریق میان طبقات جابجا میکنند صحت دارد. مورد استفاده دیگر آسانسورهای خدماتی در بیمارستانها بهمنظور جابجایی بیماران بر روی تختهای بیمارستانی است. چنانچه بخواهیم عملکرد و طراحی این آسانسورها را از دید انطباق با کدهای استاندارد مورد برررسی قرار دهیم، میبایست بگوییم که این آسانسورها غالبا قویتر و مستحکم تر از آسانسورهای مسافربر عادی هستند. پس میتوان گفت که جابجایی آیتمهای بزرگتر و سنگینتر در ساختمانها برای آنها مقدور است. شمولیت انواع آنها در زیر آورده شده است:
1. آسانسور برانکاردبر بیمارستانی
2. آسانسور تخت بر بیمارستانی
3. آسانسور ترولی بر هتل
4. آسانسور ترولی بر رستوران
4. بالابرهای سرویس کوچک
این نوع از آسانسورها معمولا به Dumbwaiter که نوعی آسانسور باری کوچک ابعاد هستند، شهرت دارند. بهطور کلی، موارد استفاده این بالابرها اغلب در رستورانها، آشپزخانهها و سالنهای غذاخوری کوچک برای حمل غذا است. این نوع بالابرها شامل انواع دیگری با ساختار مشابه هستند؛ از آنها بهطور گسترده در محیطهای بیمارستانی و آزمایشگاهی بهمنظور انتقال لوازم بهداشتی و نمونههای آزمایشگاهی بهره گرفته میشود. همچنین انواع گوناگون آنها در ابعاد مختلف و ظاهر مشابه در برخی ادارات و ارگانها برای حمل کتب، اسناد و مدارک سازمانی مورد استفاده قرار میگیرند. این بالابرها شامل انواع زیر هستند:
1. بالابرهای غذابر (حمل سینی)
2. بالابرهای کتاببر یا اسنادبر
3. بالابرهای آزمایشگاهی
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
بررسی و معرفی فناوریهای نوین در صنعت آسانسور
در این قسمت به بررسی و معرفی فناوریهای نوین در معرفی انواع آسانسور میپردازیم.
1. آسانسورهای اینترنتی
آسانسورهای اینترنتی یک نوع از آسانسورهای تکنولوژی بالا و پیشرفته هستند. در واقع، آسانسورهای اینترنتی با جمعآوری اطلاعاتی در مورد فرآیند و همه آنچه که ممکن است باعث خرابی یا فرسودگی اجزاء آسانسور شوند و سپس با پردازش، تجزیه و تحلیل آنها، زمان و نحوه نگهداری آسانسور را پیش گویی میکنند. در حقیقت، خرابی های احتمالی که ممکن است برای آسانسور بهوجود بیایند، با اعلام این پیش گوییها هیچگاه فرصت وقوع نخواهند یافت. میتوان نتیجه گرفت که تولیدکنندگان آسانسورهای اینترنتی میتوانند با صرفه جویی در زمان و هزینه، مشکلات احتمالی آسانسورها را بسیار موثرتر برطرف کنند.
2. آسانسورهای دو قلو
کاربرد آسانسورهای دو قلو بهطور گسترده در اروپا و آمریکا ترویج یافته است. این نوع آسانسورها در حقیقت، از دو آسانسور معمولی تشکیل شدهاند که هر دو در یک (محور) شفت مشترک قرار دارند اما به صورت مستقل از یکدیگر خدماترسانی میکنند. شاید برای شما این سوال پیش آید که چگونه ممکن است دو آسانسور بهطور همزمان در یک کانال فعالیت کنند؟ پاسخ این است که برای جلوگیری از وارد آوردن ضربه و برطرف کردن هرگونه برخورد احتمالی میان آنها، قطعات و تجهیزاتی قرار گرفته که علاوه بر رعایت موارد گفته شده، فاصله بین کابینها را در همان راستا تنظیم میکنند. همچنین با توجه به آنکه آسانسورهای دوقلو در یک محور مشترک جابجا میشوند، بنابراین در مواقع لازم، سرعت کابینها با استفاده از تجهیزات جانبی و موتورهای کوچک تقلیل داده میشوند که این امر صرفه جویی در مصرف انرژی را به همراه خواهد داشت.
3. آسانسورهای هوشمند
آسانسورهای نسل جدید نیز امروزه همگام با تولید تلویزیونها و گوشیهای هوشمند، به تکنولوژی جدید و پیشرفته مجهز شدهاند. آسانسورهای هوشمند معمولا در مکانهای متراکم استفاده میشوند. مکانیزم پردازشی آنها بدین شکل است که کاربر ابتدا با فشار دادن دکمه، مقصد مورد نظر خود را انتخاب میکند. در گام بعد، نمایشگر روشن شده و فرد را در انتخاب شماره کابین راهنمایی میکند؛ این کار باعث میشود تا فرد به سریعترین حالت ممکن به مقصد مورد نظر دسترسی پیدا کند. این نوع آسانسورها همچنین قابلیت آن را دارند تا حالتهای متفاوتی را در ساعات مختلف برای خود تنظیم کنند و به اصطلاح، پربازده باشند.
4. آسانسورهای سبز
آسانسورهای سبز نوع دیگری از آسانسورهای نسل جدید و پیشرفته هستند. نام دیگر این تجهیزات، آسانسورهای دوستدار محیط زیست نام گرفته است چرا که بهمنظور ذخیرهسازی و کاهش مصرف انرژی ساخته میشوند؛ این آسانسور در مقایسه با بالابرهای هیدرولیکی حدود هشتاد درصد انرژی کمتری مصرف میکند؛ چرا که دارای چرخ دنده با طراحی خاص هستند. این آسانسورها (سبز) دارای به سیستمهای درایو مجهز اند که به بهبود انرژی کمک زیادی میکنند. همچنین با استفاده از سامانههای خودکاری که درون خود دارند، تعداد سفرهای با نور بالا و تماما روشن را کاهش میدهند. این بالابرهای نسل جدید به سنسورهایی مجهزند که در صورت عدم استفاده از آنها در زمانهای طولانی، از کار افتاده یا اصطلاحا به خواب میروند. این به آن معناست که اگر از آسانسور استفاده نشود، چراغ ها، نمایشگرها، موسیقی و همچنین فنتهویه داخل آسانسور موقتا خاموش خواهند شد.
5. آسانسورهای پرسرعت
با اضافه شدن طبقات به ساختمانها و افزایش واحدهای آپارتمانی، آسانسورها نیز میبایست تقویت شوند تا به تبع آن، سرعت حرکت بین طبقات افزایش یابد. برج بلند شانگهای جزو قویترین آسانسورها در جهان است که قابلیت طی کردن 20 متر در هرثانیه را دارد.
مثالی دیگر از انواع آسانسورهای پرسرعت، آسانسور برج جده در عربستان صعودی است که کابل آن با فناوری فیبرکربن تولید شده و این امر باعث افزایش قدرت آسانسور در ارتفاعات شده است. این آسانسور نیز همانند مثال برج شانگهای، همان مسافت را در مدت یک ثانیه طی میکند که میتواند در مدت زمان بیست و پنج دقیقه به بلندترین نقطه ارتفاعی ممکن دست یابد.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
انتخاب گزینه مناسب بین انواع آسانسور
بعد از معرفی انواع آسانسور و بررسی انواع آسانسورها به انتخاب گزینه مناسب بین انواع آسانسور میرسیم. برای این منظور لازم است کلیه فاکتورهای زیر را مد نظر قرار دهیم:
1. تعداد مسافرین جابجا شونده با آسانسور
2. قابلیت حمل بار (با در نظر گرفتن ابعاد و وزن مورد نظر)
3. تعداد طبقات ساختمان
4. مورد کاربری ساختمان (اداری، تجاری، مسکونی)
5. هزینههای نصب، جابجایی و راه اندازی آسانسور
6. هزینههای نگهداری و تعمیر آسانسور
در فرآیند انتخاب و گزینه مناسب لازم است تا با در نظر گرفتن کلیه فاکتورهای فوق و با راهنمایی کارشناس متخصص در این حوزه، آسانسور مناسب ساختمان را خریداری کرد.
معرفی انواع آسانسور - آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
سخن پایانی
در این مقاله در رابطه با معرفی انواع آسانسور، تعریف آسانسور، موارد ضروری در طراحی انواع آسانسور، انواع آسانسورها بر اساس نوع ساختمانشان، انواع آسانسور از نظر مکانیسم چاله، انواع آسانسور بر اساس عملکرد مکانیزم، انواع زمینههای کاربردی آسانسورها، بررسی و معرفی فناوریهای نوین در صنعت آسانسور و انتخاب گزینه مناسب بین انواع آسانسور صحبت کردیم.
بهطور کلی آسانسور، وسیلهای برای جابجایی افراد، کالاها و غیره است. همانطور که در این مطلب ذکر آن رفت، آسانسورها دارای انواع مختلفی هستند که با توجه به کارکردهایشان، با در نظر گرفتن میزان ارتفاع و همچنین مکان نصب آسانسور و غیره مورد استفاده قرار میگیرند. مدلهای مختلف آسانسور را نسبت به در نظر داشتن معیارهای متعدد میتوان در دستههای مختلف تقسیمبندی کرد. از جمله معیارهای اصلی که بهمنظور دستهبندی انواع مختلف آسانسور در نظر گرفته میشود، نوع سیستم چاله است که با توجه به این معیار میتوان انواع آسانسورها را تقسیم بندی نمود: آسانسورهای شیشهای، آسانسور خانگی، آسانسورهای هیدرولیک، آسانسورهای کششی.
کاربری غالب آپارتمان، مقایسه دیگری است که میبایست برای دسته بندی انواع مختلف آسانسورها در نظر داشت. با در نظر داشتن این مقایسه، آسانسورها را میتوان در دستههای گوناگون آسانسورهای بیمارستانی، آسانسور صنعتی، آسانسور آپارتمان تجاری و مسکونی و آسانسور خودرو یا خودرو بر نامگذاری کرد.
در دسته بندی انواع آسانسورها، ملاک مهم دیگری که مورد توجه قرار میگیرد ارتفاع ساختمان است؛ بهطور مثال برای آپارتمان های تا سقف ۴ طبقه میتوان به راحتی از سیستم با مکانیزم هیدرولیکی استفاده کرد. در مجموع، میبایست با در نظر داشتن معیارهایی چون هزینههای اولیه و ثانویه، طراحی و دیزاین فضای داخلی کابین، اطلاع از مشخصات و عمر مفید موتورخانه آسانسورها و نیز نحوه تهیه و اطلاع از کیفیت خدمات پس از فروش آنها اقدام به خرید یک آسانسور مطابق با شرایط مالی و ملاحظات سازهای کرد. از این رو لازم است تا جهت استفاده و مشاوره در زمینه خدمات آسانسوری، خرید، طراحی و یا ارتقاء تجهیزات و سیستمهای محرکه اینگونه بالابرها، به یک مجموعه امین و با سابقه اعتماد کرده و آسایش را برای خود تضمین کنید. شما میتوانید برای اطلاع دقیق از خدمات و رویت دیگر محصولات نسل جدید آسانسورهای ساختمانی و صنعتی به آدرس: تهران، شهرک چهار دانگه، شرکت آتی بالابر مراجعه حضوری نموده و یا با شماره تلفن 09125462051 ((آقای ساعی)) تماس حاصل فرمائید.