آسانسور باری
آسانسور باری یک وسیله بسیار ضروری و کاربردی است که امروزه کاربرد فراوانی در ساختمانها پیدا کرده و استفاده از آن نیز روز به روز در حال گسترش است؛ به گونه ای که در بسیاری از ساختمانها، در صورت عدم استفاده از این نوع آسانسور، دچار مشکلات زیادی خواهند شد. آسانسور باری جدای از آسانسور مسافربری است. آسانسورهای مسافربری به دلیل وجود تزیینات مختلف و ظرافتهای خاص آن، ابعاد کوچک و ارتفاع کوتاه، مسائل ایمنی مختلف و ظرفیت بار کم، توانایی حمل بارهای سنگین را ندارند. در حالی که آسانسورهای باری به گونه ای طراحی شده اند که کارآمدی بسیار بالایی دارند و به دلیل ظرفیت حمل بیشتر و ابعاد بزرگتر، میتوانند برای جابجایی بارهای سنگین بین طبقات مختلف مورد استفاده قرار گیرند.
آسانسور باری را میتوان در بسیار از جا ها همانند ساختمانهای در حال ساخت، بیمارستانها برای حمل تخت بیماران، برجهای مرتفع و … مورد استفاده قرار داد. طراحی این آسانسورها به گونه ای است که دیواره کابین آنها در مقابل خط و خش بسیار مقاوم است، ارتفاع کابین و مساحت کف آن زیادتر از آسانسورهای حمل مسافر است، درب آنها عرض بیشتری دارد و دکمههای آن نیز ویژگیهای خاصی دارد که این دستگاه را برای حمل بارها و اثاث سنگین و حجیم، مناسب میکند. در این مقاله به بررسی ویژگیها و کارکردهای آسانسورهای باری خواهیم پرداخت.
چنانچه قصد نصب و راه اندازی یک آسانسور باری در ساختمان خود دارید، «آتی بالابر» در کنار شماست. شرکت «آتی بالابر» یکی از معتبرترین و مجربترین شرکتهای کشور در زمینه تولید و نصب انواع بالابر است که با بهره گیری از بهترین متخصصان و کارشناسان کشور در این زمینه، میتواند با سرعت بالا و هزینه مناسب، نصب این آسانسور را در انواع ساختمان انجام دهد. در صورتی که قصد دارید یک آسانسور باری در ساختمان خود نصب کنید و از مزایای سرشار آن بهره مند شوید، این کار را به مجموعه ما بسپارید. آدرس شرکت: تهران – شهرک صنعتی چهاردانگه – شرکت «آتی بالابر». همچنین جهت کسب اطلاعات بیشتر میتوانید با مجموعه ما تماس بگیرید. شماره تلفن: 09125462051 «جناب آقای ساعی»
آسانسور باری شرکت آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
ویژگی های آسانسور باری
آسانسور باری ویژگیهایی دارد که آن را جهت حمل انواع بارها، مناسب میکند. چند مورد از این ویژگیها به شرح زیر است:
1- آسانسورهای باری جهت محافظت بیشتر و پیشگیری از آسیب به تزیینات کابین، جایگاه نصب پوششی خاصی دارد که معمولا از نوع برزنت طراحی میشود.
2- سیستم تعلیق و طراحی این نوع آسانسور به گونه ای است که چنانچه اختلاف وزن بین سطوح مختلف کابین ایجاد شود، یعنی بار به شکل نامتعادل در فضای کابین پخش شود، باز هم آسانسور به راحتی کار خود را انجام میدهد و خللی در عملکرد آن وارد نمیشود.
3- ابعاد کف آسانسورهای باری نسبت به آسانسورهای معمولی بیشتر است. این ویژگی باعث میشود بتوان بارهای حجیم و بزرگ را نیز به کمک آن حمل کرد. همچنین ارتفاع این آسانسور نیز بلند است تا جهت حمل بارها، مشکلی برای افراد پیش نیاید و به سقف آسانسور برخورد ننمایند.
4- با توجه به ابعاد کابین، درب آسانسورهای باری نیز دارای عرض و ارتفاع بیشتری هستند تا حمل بار برای افراد تسهیل شود.
5- در هنگام بارگیری یا تخلیه بار از آسانسور، ممکن است زمان زیادی نیاز باشد. یکی از ویژگیهایی که در آسانسورهای باری به کار رفته، کلید آلفا یا ATT بر روی شستی کابین است. این کلید این امکان را فراهم میکند تا بتوان به صورت دستی، از بسته شدن درب کابین جلوگیری کرد و دیگر نیازی نیست برای جلوگیری از بسته شدن درب، کارهایی مانند گرفتن چشمی یا نگه داشتن شستی انجام داد. به همین دلیل بارگیری یا پیاده کردن بار، با سهولت بیشتری انجام میگیرد.
6- طراحی این آسانسورها به گونه ای است که فشار وارد شده بر کف کابین را به شکل مساوی پخش میکند. این ویژگی باعث میشود نامتعادل بودن وزن بار در کف آسانسور یا توزیع نامتناسب آن، مشکلی در عملکرد آسانسور ایجاد نکند و از سقوط آن جلوگیری کند.
تفاوت آسانسور باری و آسانسور نفربر
به طور کلی آسانسورهای باری از لحاظ قطعات به کار برده شده و شیوه طراحی و نصب، ویژگیهای منحصر به فردی دارند. جهت درک بهتر عملکرد آسانسورهای باری، به بررسی چند مورد از تفاوتهای آن با آسانسورهای مسافربری میپردازیم:
1- آسانسورهای نفربر به دلیل حمل افراد، باید ضریب اطمینان بالایی داشته باشند، یعنی مجهز به سیستم ترمز ایمنی قدرمند و دارای گواهیهای استاندارد باشند. ضمن این که پیش از نصب، باید یک سری تستها و آزمایشها روی آنها انجام گیرد و پس از نصب نیز، باید به صورت دوره ای به شکل دقیق و سخت گیرانه ای بازرسی شوند. در صورتی که آسانسورهای باری، این میزان از اطمینان وجود ندارد و فاکتورهای دیگری مورد بررسی قرار میگیرد.
2- در آسانسورهای باری به دلیل جابجا کردن وزن بالا، از حداقل سه سیم بکسل با قطر زیادتر استفاده میشود. همچنین در سیستم حرکتی این نوع آسانسور، از موتورهای با ظرفیت بالا استفاده میشود و به همین خاطر، تابلو فرمان نیز از باید از ظرفیت بالایی برخوردار باشد. در حالی که در آسانسورهای باری، از ظرافتها و تزیینات مختلف استفاده میشود و توانایی حمل بارهای سنگین را ندارد.
3- آسانسور باری این امکان را دارد که در صورت عدم توازن بار روی سطح آن، به راحتی به فعالیت خود ادامه دهد؛ زیرا سیستم تعلیق آنها به صورت دو به یک است. عملکرد سیستم تعلیق این آسانسور به این صورت است که فلکههای هرزگرد از داخل موتورخانه حذف شده و برای هماهنگ سازی بار وارده به کابین، دو فلکه هرزگرد روی کابین یا یک تک فلکه روی کابین قرار گرفته است. البته این فلکهها میتوانند زیر کابین نیز قرار بگیرند، اما فلکه چه زیر کابین و چه روی کابین قرار گیرد، یک فلکه هرزگرد دیگر باید بر روی قاب وزنه قرار داشته باشد.
4- آسانسورهای باری میتوانند به صورت هیدرولیکی نیز فعالیت کنند که به دو صورت جک از زیر و جک از بغل وجود دارد. در این مدل آسانسور، به جای سیم بکسل، از نیروی مایع برای جابجایی کابین استفاده میشود و نیازی به سیستم ترمز ایمنی نیز، نیست. در آسانسور جک از زیر نسبت به آسانسور جک از بغل، نیاز به حفر چاهک عمیقتری است. اما آسانسورهای جک از بغل، مانند لیفتراک آسانسور را از کنار حرکت میدهند و نیاز به چالههایی با عرض بیشتر دارند.
5- در کف کابین آسانسورهای باری، از مواد مخصوص محکم و ضخیمی استفاده میشود که در برابر فشارهای وارده، بسیار مقاوم است. در حالی که در آسانسورهای نفربر، ظرافت و جذابیت کف، اهمیت بیشتری پیدا میکند و از موادی ظریفتر و زیباتر استفاده میشود.
انواع آسانسور باری
آسانسورهای باری را به شکلهای مختلف میتوان طبقه بندی کرد. یکی از انواع طبقه بندی مربوط به توانایی یا عدم توانایی بالابر در حمل افراد است. بر این اساس، این آسانسورها را به دو دسته میتوان طبقه بندی کرد:
1) آسانسور حمل مصالح و نفر
این نوع آسانسور، ضریب اطمینان بیشتری نسبت به نوع دیگر دارد؛ به همین دلیل، برای حمل افراد نیز مورد استفاده قرار میگیرد. این نوع آسانسور دارای ظرفیت حمل 5 تن مصالح به همراه افراد است و بیشتر در برجهای مرتفع و ساختمانهای در حال ساخت، مورد استفاده قرار میگیرد.چند مورد از مزایای این آسانسور به شرح زیر است:
1- قابلیت جابجایی در پروژههای مشابه
2- عدم نیاز به اوپراتور
3- امکان نصب در محلهای مختلف ساختمان مانند چاه
4- ایجاد ایمنی برای افراد
2) آسانسور مخصوص حمل بار
این نوع آسانسور دارای ضریب امنیتی کمی است و به همین دلیل نمیتواند برای حمل افراد مورد استفاده قرار بگیرد و تنها مخصوص حمل بار است. این آسانسور عمدتا در کارگاههای ساختمانی جهت جابجایی ابزار، دستگاه و بار مورد استفاده قرار میگیرد.
مطابق با مصوبه اتحادیه جهانی، استفاده از این آسانسور در چند مکان پیشنهاد میشود:
1- ساختمانهای بالای ۲۰ طبقه و برجهای مرتفع
2- صنایع نفت و گاز و پتروشیمی
3- کارگاههای صنعتی
4- پروژههای ساخت و ساز
5- پروژههای بازسازی بناهای تاریخی
6- کشتی سازی و بنادر
آسانسور باری شرکت آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
چگونگی عملکرد آسانسور باری
همان گونه که اشاره کردیم، آسانسورهای باری، ساختار و عملکرد بسیار متفاوتی نسبت به آسانسورهای مسافربری دارند. به دلیل طراحی خاص دکلهای این نوع آسانسور، میتوان آسانسورهایی با ارتفاع 50 الی 200 متر طراحی نمود . برای کم و زیاد کردن ارتفاع آسانسور نیز، در طاق آسانسور یک جرثقیل فیکس میشود. در ساختمانهایی با ارتفاع کم، بهتر است ابتدا دکل آسانسور فیکس شود و سپس خود آسانسور را نصب کرد و اتاقک آسانسور نیز باید تا آخرین مرحله، بر روی این سیستم حفظ شود.
بهتر است در قسمت زیر اتاقک از یک فونداسیون استفاده شود. ابعاد این فوندانسیون به اندازه ابعاد کف کابین آسانسور و ارتفاع آن نیز حدود 30 متر است.
میزان سرعت آسانسورهای کارگاهی برای حمل بار، به عوامل مختلفی مانند نوع موتور و گیربکس استفاده شده در آن، بستگی دارد به گونه ای که یک آسانسور کارگاهی به طور معمول میتواند باری با وزن بالاتر از یک تن را با سرعتی معادل با 50 متر بر دقیقه جابجا کند. چنانچه از تجهیزاتی با قدرت و کیفیت بالاتر استفاده شود، میتوان سرعت دستگاه را بسیار افزایش داد.
یکی از باکیفیتترین آسانسورهای باری موجود در بازار، مدل TCCH است. این مدل آسانسور دارای ظرفیت حمل بار 1.5 تا 2.5 تن است که با سرعت مناسب، حرکت میکند. ضمن این که راندمان آن نیز بالا است و انرژی و برق کمتری نسبت به سایر مدلهای موجود در بازار استفاده میکند.
جک مورد استفاده در آسانسور باری
دو مدل جک در آسانسورهای باری هیدرولیکی استفاده میشود که شامل: 1. جک مستقیم از پایین 2. جک از بغل. در مدل جک مستقیم از پایین، حفر چاه لازم است و از سیم بکسل هم استفاده نمیشود، به همین دلیل نیازی به سیستم ترمز ایمنی نیست. اما در مدل جک از بغل، مانند لیفتراک آسانسور از بغل حرکت داده میشود و نیاز به چاله ای با عرض بیشتر دارد، سیستم تعلیق این نوع آسانسور توسط سیم بکسل کار میکند و تحت عنوان هیدرولیک دو به یک نیز شناخته میشود.
مزایای استفاده از آسانسور باری
امروزه استفاده از آسانسورهای باری کاربرد گسترده ای پیدا کرده و در انواع هتلها، بیمارستانها، برجها، کارگاهها و ساختمانهای در حال ساخت از آن استفاده میشود. چند مورد از مزایای استفاده از این نوع آسانسور به شرح زیر است:
1- توانایی حمل انواع اثاث و اشیاء سنگین و حجیم
2- افزایش سرعت ارائه خدمات و تسهیلات
3- توانایی حمل افراد در کنار بار
4- امکان خدمت رسانی در مکانهای گوناگون
5- افزایش سرعت جابجایی بیماران در بیمارستان و احتمال نجات جان بیماران
6- افزایش ضریب اطمینان اشیا و افراد
آسانسور باری شرکت آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
استاندارد های طراحی و استفاده از آسانسور باربری
چند مورد از نکاتی که هنگام طراحی آسانسورهای باری و همچنین زمان استفاده از این وسیله باید به آن توجه داشت، به شرح زیر است:
1- برخی از مدلهای آسانسورهای باری، فقط برای حمل بار طراحی شده و بنابراین نباید افراد از آن استفاده نمایند، زیرا ضریب اطمینان این بالابرها کم است.
2- در طراحی کف آسانسورهای باری از ورقهای آجری شکل و ضخیمی استفاده میشود تا در برابر فشار وارده، حداکثر مقاومت را داشته باشد.
3- چنانچه از سیم بکسل برای بالا بردن کابین استفاده میشود، باید حداقل از سه سیم با ضخامتهای بالا استفاده شود.
4- کابلهای فولادی از یک سمت به حسگر فشار متصل هستند تا در صورت پاره شدن کابلها، آسانسور خاموش شود و از سقوط آن جلوگیری به عمل بیاید .
5- یک سیستم اضطراری در بالای آسانسور تعبیه شده تا در صورت قطعی برق، مشکلی به وجود نیاید.
6- آسانسورهای باری، در ابعاد، اشکال و وزنهای مختلفی به کار میروند و میتوان برای ساختمانهای مختلف از آن استفاده نمود.
7- نوعی از آسانسورهای باربر وجود دارد که به دلیل ابعاد و ساختار خاص، برای انسان قابل استفاده نیست.
8- نوع دیگری از آسانسورهای باربر وجود دارد که ضریب اطمینان بیشتری دارد و برای حمل افراد نیز میتوان از آن استفاده نمود و ظرفیت حمل یک یا دو نفر را دارد.
9- استاندارد طراحی سطح کف کابین آسانسور باربر، مساحت 1متر مربع و عمق 1 متر میباشد و حداکثر ارتفاع آن نیز باید 2.1 متر باشد.
10- در سیستم حرکتی این نوع آسانسور، از دو قرقره استفاده میشود.
11- ظرفیت حمل این آسانسورها میتواند 2.3 تا 4.5 تن باشد.
کابین آسانسور باری
با توجه به جابجایی بارهای با وزن بالا، کف و دیواره این آسانسورها باید مقاومت و دوام بالایی داشته باشد. به همین دلیل در ساختار کف آن از نوعی فولاد غیر لغزنده و در دیواره آن نیز از فولاد استفاده میشود تا در برابر خط و خش و آسیب دیدگی مقاومت داشته باشد. همچنین جهت سهولت در بارگیری و تخلیه و حمل بار، ابعاد کف و ارتفاع آسانسورهای باری، نسبت به آسانسورهای مسافربری بیشتر است.
درب این آسانسورها نیز عریضتر از آسانسورهای معمولی است و عمدتا از وسط به صورت قائم باز میشود تا فرایند حمل بار راحتتر شود. به این نکته توجه داشته باشید که با وجود ابعاد بزرگتر آسانسورهای باری نسبت به آسانسورهای مسافربر، قیمت این آسانسورها بسیار مقرون به صرفهتر میباشد زیرا مصالح به کار رفته در آن ارزانتر است و ازتزیینات خاصی در آن استفاده نمیشود.
آسانسور باری شرکت آتی بالابر ۰۹۱۲۵۴۶۲۰۵۱
نگه داری آسانسور باربر
برای این که بتوان از آسانسورهای باربری به مدت طولانیتری استفاده نمود، لازم است اقداماتی مربوط به نگه داری از این وسیله انجام داد تا طول عمر بیشتری داشته باشد.
به دلیل این که آسانسورهای باری وزنهای زیادی را تحمل میکنند باید به شکل دوره ای مورد بررسی قرار گیرند. برای این بازدید و بررسی، بهتر است از کارشناسان و متخصصان حرفه ای کمک بگیرید. بدین طریق طول عمر دستگاه بسیار بیشتر خواهد شد. تستها و بررسیهایی که انجام میشود عمدتا بر روی دکمههای فرود، کابین آسانسور، دکمههای ایمنی درون کابین، طناب آسانسور و … انجام میشود. همچنین درب آسانسور نیز باید مورد بررسی قرار گیرد تا در صورت خرابی، تعمیر یا تعویض شود.
سخن پایانی
در بسیاری از ساختمانها نیاز به حمل بارها و کالاهایی با وزن زیاد، در بین طبقات مختلف وجود دارد که برای جابجایی این کالاها، نمیتوان از آسانسورهای معمولی استفاده کرد، زیرا این آسانسورها تحمل این چنین وزنهایی را ندارند. به همین جهت، میتوان از آسانسورهای باری برای حمل اشیاء سنگین استفاده نمود. این آسانسورها ویژگیهای مطلوبی دارند که آنها را برای حمل بارهای سنگین مناسب میکند. دیواره و کف فولادی، ضخامت بدنه مناسب و استفاده از سیم بکسلهای ضخیم با تعداد زیاد، چند مورد از این ویژگیها هستند. ضمن این که تمام آسانسورها با جان و مال افراد سر و کار دارند، بنابراین باید به شکل مستمر مورد بررسی و بازدید قرار بگیرند.
چنانچه شما هم از کسانی هستید که قصد نصب و استفاده از یک آسانسور باری در ساختمان خود دارید، شرکت «آتی بالابر» میتواند خدمت رسان شما باشد. مجموعه ما با سالها تجربه در زمینه نصب انواع بالابر و با بهره گیری از متخصصترین و مجربترین کارشناسان کشور، میتواند به راحتی و در کمترین زمان ممکن، نصب این آسانسورها را در ساختمان شما انجام دهد. مفتخریم که به عنوان وارد کننده و ارائه دهنده بالابرهای متنوع در بهترین و به روزترین مدلهای دنیا و از کارخانجات معتبر و با کیفیت استاندارد اروپا، به شما عزیزان خدمت رسانی کنیم. چنانچه قصد نصب این دستگاه کاربردی را دارید، میتوانید روی مجموعه ما حساب کنید. نشانی شرکت: تهران – شهرک صنعتی چهاردانگه – شرکت «آتی بالابر». شماره تلفن: 09125462051 «آقای ساعی»